119501504_xl

Aktiviti yang sesuai untuk kanak-kanak mengikut usia mereka.

Dengan peralihan ke fasa endemik dan anak-anak pula sudah boleh bersekolah seperti biasa, sudah tentunya para ibu bapa masih risau memikirkan tentang kesihatan mereka kan? Walaupun sudah dibenarkan untuk keluar rumah, kita perlu membuat persediaan yang teliti supaya mereka tidak akan mudah jatuh sakit. Untuk membuatkan anak tidak merasa bosan, ibu bapa boleh melakukan aktiviti bersama mereka.

 

Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang masih khuatir dan merasa tidak yakin untuk membawa anak-anak keluar bermain di luar. Pada masa yang sama juga, mereka tidak mahu pula anak merasa bosan dengan hanya duduk di rumah tanpa berbuat apa-apa. Sebenarnya banyak aktiviti yang boleh para ibu bapa lakukan bersama dengan anak mereka, walaupun di dalam rumah saja.

 

Tidak dapat bermain di luar tidak seharusnya menjadi penghalang untuk anak anda menikmati masa dengan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan.

headphones
7 min read

Apa aktiviti yang sesuai untuk anak mengikut usia mereka? Ayuh, mari kita lihat!

Anak 1-2 Tahun

 

164151551_xl

 

1. Vroom, vroom!
Jika ada kotak di rumah, buatkan kereta untuk anak. Kemudian, anda bolehlah lakonkan pelbagai watak seperti polis trafik, mekanik, pegawai tol dan sebagainya. Dengan cara ini, kreativiti anak dapat dirangsang. Menarik kan?

2. Jom masak-masak!
Sediakan satu ruangan khas dan bina dapur supaya anak boleh bermain masak-masak. Melalui permainan sebegini, anak anda dapat belajar cara berdikari serta membina kreativiti mereka dengan menyediakan hidangan istimewa untuk sekeluarga.

 

156521794_xl

 

3. Main bola, seronoknya!
Gunakan bola untuk merangsang kemahiran motor anak anda. Bermain bola dengan anak-anak bukan saja dapat meningkatkan keyakinan mereka, bahkan dapat mewujudkan komunikasi yang baik. Cara yang mudah tapi bagus untuk kecerdasan anak anda!

 

126362725_xl

 

Anak 3-4 Tahun

1. Teka bunyi itu!
Ini satu permainan yang seronok! Ibu bapa boleh membuat bunyi dan minta anak teka apakah bunyi tersebut. Dengan cara ini, otak anak anda dirangsang untuk berfikir.

2. Cabaran untuk anak!

 

119229213_xl

 

Cara yang mudah tapi menyeronokkan untuk anak anda. Berikan cabaran mudah kepada mereka seperti angkat tangan, gerakkan kaki, mengenyit mata dan sebagainya. Cabaran begini dapat mengajar anak-anak memahami arahan dan kenal pasti anggota badan mereka.

3. Jaga-jaga, ibu ayah nak tangkap ni!
Ini juga antara permainan mudah yang boleh kita lakukan bersama anak kita. Bermain kejar-kejar dapat merangsang tenaga mereka secara berkesan. Selain itu, permainan ini dapat mewujudkan perhubungan yang baik antara ibu bapa dan anak.

Anak 5-8 Tahun

1. Rintangan mencabar!
Di rumah, ibu bapa boleh menyediakan pelbagai rintangan bagi anak-anak untuk bermain. Wujudkan cabaran yang boleh menggalakkan kemahiran anak anda untuk berfikir. Dengan aktiviti sebegini, mereka akan menjadi lebih aktif dan ia juga dapat merangsang otot tubuh mereka. Bagusnya!

2. Jom, basuh-basuh!
Ambil semua barang anak anda seperti permainan mereka dan lakukan aktiviti membasuh. Biarkan anak anda bermain dengan air dan sabun. Tahukah anda, aktiviti begini dapat merangsang perkembangan minda mereka?

 

94360523_xl

 

3. Masak bersama ibu!
Ini salah salah satu cara untuk merangsangkan kreativiti anak. Ajak anak anda untuk membantu di dapur dan menyediakan hidangan yang ringkas untuk keluarga. Berikan kepercayaan kepada anak anda untuk melakukannya. Dengan cara ini, anak dapat berfikir secara kreatif. Menarik bukan?

 

Hebatnya! Kanak-kanak Lebih Bijak & Kreatif
Selain melakukan pelbagai aktiviti menarik bersama anak-anak, ada cara lain untuk memastikan perkembangan minda yang baik.

 

Pastikan mereka mendapat nutrisi dan khasiat yang secukupnya dari pemakanan yang seimbang. S-26 PROGRESS dan S-26 PROMISE dengan Nutrissentials adalah susu tepung rumusan untuk kanak-kanak 1 tahun dan ke atas, yang mengandungi kombinasi nutrien penting seperti Lutein, AA dan DHA untuk membantu perkembangan menyeluruh anak anda. Apabila anak anda seronok belajar, mereka bijak membesar!

Susu tepung rumusan ini diformulasikan dengan:

  • AA, DHA & Kolina yang membantu menyokong pembelajaran
  • Lutein untuk menapis cahaya biru dan memelihara mata
  • Oligofruktosa, serabut diet terlarut yang membantu menyokong penghadaman
  • Nutrien penting termasuk Kalsium, Vitamin D, Zat besi dan Zink
  • Tanpa sukrosa
     

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

s26-progress_3

S-26 PROGRESS®

s26-promise_4

S-26 PROMISE®

Kandungan yang disyorkan

13-fun-and-effective-goal-setting-activities-for-kids-to-sharpen-their-learning-abilities

13 Fun and Effective Goal Setting Activities for Kids to Sharpen their Learning Abilities

Your child’s ability to set and achieve goals will determine their learning experience in school. Teaching your child effective goal setting activities will help them perform better amongst their peers because they are capable of prioritizing important tasks.

11-unexpected-ways-your-child-learn-from-being-outdoors

11 Unexpected Ways Your Child Learn from Being Outdoors

Outdoor learning can be simply defined as experiential learning in, for, or about the outdoors. The philosophies and theories about outdoor education tends to emphasize the effect of natural environments on human beings, the educative role of stress and challenge, and experiential learning.

the-importance-of-quality-time-in-parenting-and-how-to-create-it

The Importance of Quality Time in Parenting and How to Create it

Spending quality time with children can be essential to their emotional growth as it is also one of the five love languages. Creating a healthy and balanced emotional attachment with your child will determine how they are able to form relationships as an adult.

kemahiran-diri-yang-si-manja-anda-perlukan-untuk-masa-depan

Kemahiran Diri Yang Si Manja Anda Perlukan Untuk Masa Depan

Kemahiran diri menyumbang kepada perkembangan mental. Mempersiapkan anak anda dengan kemahiran-kemahiran diri yang penting akan membantu membuka jalan menuju masa depan yang lebih cerah bagi mereka.

girl

Pernah Dengar Tentang Sphingomyelin? Ianya Bagus Untuk Menyokong Perkembangan Minda Kanak-Kanak!

Kanak-kanak belajar dan berkembang pada kadar yang terpantas dalam beberapa tahun pertama mereka. Sebenarnya, kajian mengatakan bahawa lapan tahun pertama kehidupan seorang kanak-kanak mempunyai impak besar terhadap kesihatan, pembelajaran dan kejayaan hidupnya pada masa hadapan.1

webb

Tip Untuk Ibu: Cara Membina Kemampuan Mental Kanak-Kanak

Adakah kepintaran diwarisi atau dikembangkan? Kajian neurosains baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan daripada kita dilahirkan berpotensi untuk mencapai kemampuan kognitif yang hebat. Genetik memang memainkan peranan, namun sebenarnya persekitaran yang lebih mempengaruhi perkembangan intelektual kanak-kanak.

what-postpartum-fathers-should-know

What Postpartum Fathers Should Know

Now that the new addition to the family is here, things can get a little different from the life you’re used to.