Petua makan untuk si kecil

Petua makan untuk si kecil

Semakin anak membesar, keperluan nutrisi juga akan berubah. Ketahui beberapa petua untuk memperkenalkan makanan baharu kepada anak anda dalam artikel ini.

headphones

PLAYING: Eating tips for your growing child

3 min read

Pada satu peringkat, anak anda akan mula cerewet tentang makan. Anda tidak perlu bimbang kerana ia satu perkara semula jadi.

Pada satu peringkat, anak anda akan mula cerewet tentang makan. Anda tidak perlu bimbang kerana ia satu perkara semula jadi. Berikut adalah perkara yang dapat membantu selera si kecil anda apabila tiba waktu makan.

  • Sediakan waktu makan dengan hidangan kecil tetapi kerap. Jangan benarkan anak anda memakan snek sejam sebelum makan, jadi anak anda akan terdorong untuk makan pada waktunya.
  • Jangan paksa anak anda menghabiskan makanannya kerana ia akan menjadikannya lebih memberontak.

Semakin anak anda membesar, keperluan nutrisi juga akan berubah. Berikut adalah beberapa petua untuk memperkenalkan makanan baharu kepada anak anda:

  • Perkenalkan makanan baharu dengan cara yang mesra - ceritakan tentang saiz, tekstur dan bentuk makanan - tetapi jangan cerita tentang rasa. Biarkan anak anda menerokai rasanya dengan sendiri.
  • Tunjukkan anak anda sesetengah makanan sangat enak dimakan. Lebih kerap anda memakan sesetengah makanan, lebih mudah baginya untuk mengikut jejak anda.

Berikut adalah beberapa petua lain yang berguna

  • Kanak-kanak mudah terganggu, jadi pastikan bahawa waktu makan dinikmati oleh anda dan anak anda sahaja. Contohnya, matikan TV.
  • Jangan ubah waktu makan - mereka biasanya selesa dengan rutin. Cuba aturkan waktu makan dan snek pada masa yang sama setiap hari.

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

ascenda-free-sample.png

 

Rujukan:

  1. https://behaviorplace.com/tips/how-to-prevent-eating-problems
  2. https://kidshealth.org/en/parents/toddler-meals.html

Recommended content

13-fun-and-effective-goal-setting-activities-for-kids-to-sharpen-their-learning-abilities

13 Fun and Effective Goal Setting Activities for Kids to Sharpen their Learning Abilities

Your child’s ability to set and achieve goals will determine their learning experience in school. Teaching your child effective goal setting activities will help them perform better amongst their peers because they are capable of prioritizing important tasks.

11-unexpected-ways-your-child-learn-from-being-outdoors

11 Unexpected Ways Your Child Learn from Being Outdoors

Outdoor learning can be simply defined as experiential learning in, for, or about the outdoors. The philosophies and theories about outdoor education tends to emphasize the effect of natural environments on human beings, the educative role of stress and challenge, and experiential learning.

the-importance-of-quality-time-in-parenting-and-how-to-create-it

The Importance of Quality Time in Parenting and How to Create it

Spending quality time with children can be essential to their emotional growth as it is also one of the five love languages. Creating a healthy and balanced emotional attachment with your child will determine how they are able to form relationships as an adult.

kemahiran-diri-yang-si-manja-anda-perlukan-untuk-masa-depan

Kemahiran Diri Yang Si Manja Anda Perlukan Untuk Masa Depan

Kemahiran diri menyumbang kepada perkembangan mental. Mempersiapkan anak anda dengan kemahiran-kemahiran diri yang penting akan membantu membuka jalan menuju masa depan yang lebih cerah bagi mereka.

girl

Pernah Dengar Tentang Sphingomyelin? Ianya Bagus Untuk Menyokong Perkembangan Minda Kanak-Kanak!

Kanak-kanak belajar dan berkembang pada kadar yang terpantas dalam beberapa tahun pertama mereka. Sebenarnya, kajian mengatakan bahawa lapan tahun pertama kehidupan seorang kanak-kanak mempunyai impak besar terhadap kesihatan, pembelajaran dan kejayaan hidupnya pada masa hadapan.1

webb

Tip Untuk Ibu: Cara Membina Kemampuan Mental Kanak-Kanak

Adakah kepintaran diwarisi atau dikembangkan? Kajian neurosains baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan daripada kita dilahirkan berpotensi untuk mencapai kemampuan kognitif yang hebat. Genetik memang memainkan peranan, namun sebenarnya persekitaran yang lebih mempengaruhi perkembangan intelektual kanak-kanak.

work-from-home-with-a-young-child-survival-guide

Work From Home With a Young Child Survival Guide

How are you supposed to get anything done with a young one constantly demanding your attention?