Menetapkan nilai yang wajar

Menetapkan nilai yang wajar

Bila anda ingin mengajar anak tentang nilai murni, interaksi bersama mereka penting untuk mewujudkan peluang tersebut. Ketahui bagaimana untuk melakukannya di dalam artikel ini.

headphones
3 min read

Terapkan nilai yang wajar dalam anak anda dari awal lagi.

Tetapkan nilai yang wajar dalam anak anda dari awal lagi

Setiap interaksi dengan anak anda akan menyediakan peluang untuk mengajarnya tentang nilai-nilai murni. Oleh itu, jadikan panduan berikut untuk menyemai nilai-nilai murni dalam diri anak anda.

1. Interaksi harian. Apabila kita memikirkan tentang mengajar nilai murni kepada anak-anak, kita selalu memikirkan tentang membawa mereka ke tempat ibadat, mengajar mereka tentang berkongsi atau menggalakkan mereka untuk bersedekah semasa musim perayaan. Kita mungkin juga menyampaikan ilmu apabila kita bercakap, contohnya 'Tolong' dan 'Terima Kasih' apabila meminta mereka melakukan sesuatu.

2. Tabiat kita. Kanak-kanak biasanya mengikut tabiat orang dewasa dan adik-beradik yang lebih tua dan mencontohinya. Contohnya, jika anda mahu anak anda mencintai alam, tunjukkannya cara untuk mengitar semula dengan mengasingkan sampah sewajarnya.

3. Aktiviti bersama keluarga. Jalankan aktiviti bersama sekurang-kurangnya sekali seminggu seperti duduk dan bercerita tentang perkara yang disukai tentang keluarga anda, bermain permainan, menyanyi atau melakukan aktiviti seni dan kraf. Aktiviti ini akan memberikan gambaran bahawa keluarga adalah satu keutamaan kepada anak anda.

4. Pendedahan kepada dunia yang lebih luas. Kanak-kanak menyerap nilai murni dan norma kemasyarakatan melalui rakan, keluarga, buku, TV dan pengalaman yang mereka dapati daripada komuniti. Jadi pastikan anda memilih program TV dan bahan bacaan yang sesuai untuk ditonton dan dibaca anak anda.

5. Penjelasan kita tentang dunia luar. Kita tidak selalunya boleh mengawal persekitaran anak kita. Kita mungkin boleh memilih kedai runcit yang tertentu, tetapi kita tidak boleh mengawal pengunjung kedai berkenaan. Anak kita mungkin melihat atau mendengar perkara yang tidak patut mereka lihat atau dengar. Tetapi pada hakikatnya kita ada bersama mereka atau apabila mereka kembali ke rumah dan menceritakannya kepada kita, kita berpeluang untuk berkongsi pandangan dari perspektif kita tentang apa yang berlaku.

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

 

Kandungan yang disyorkan

kemahiran-diri-yang-si-manja-anda-perlukan-untuk-masa-depan

Kemahiran Diri Yang Si Manja Anda Perlukan Untuk Masa Depan

Kemahiran diri menyumbang kepada perkembangan mental. Mempersiapkan anak anda dengan kemahiran-kemahiran diri yang penting akan membantu membuka jalan menuju masa depan yang lebih cerah bagi mereka.

girl

Pernah Dengar Tentang Sphingomyelin? Ianya Bagus Untuk Menyokong Perkembangan Minda Kanak-Kanak!

Kanak-kanak belajar dan berkembang pada kadar yang terpantas dalam beberapa tahun pertama mereka. Sebenarnya, kajian mengatakan bahawa lapan tahun pertama kehidupan seorang kanak-kanak mempunyai impak besar terhadap kesihatan, pembelajaran dan kejayaan hidupnya pada masa hadapan.1

webb

Tip Untuk Ibu: Cara Membina Kemampuan Mental Kanak-Kanak

Adakah kepintaran diwarisi atau dikembangkan? Kajian neurosains baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan daripada kita dilahirkan berpotensi untuk mencapai kemampuan kognitif yang hebat. Genetik memang memainkan peranan, namun sebenarnya persekitaran yang lebih mempengaruhi perkembangan intelektual kanak-kanak.

work-from-home-with-a-young-child-survival-guide

Work From Home With a Young Child Survival Guide

How are you supposed to get anything done with a young one constantly demanding your attention?

brain

Childs Brain Development in an Indoor Environment

Children in this digital era are leading an increasingly sedentary lifestyle

child-thumbnail

Importance of Brain Development When Children Have Growth Concerns

The early years of children’s life are crucial for their health and development.

child-picture

Good Nutrition/Nutrients and Micronutrients for Catch-Up Growth

Malnutrition, especially undernutrition often leads to poor development and growth among children.