Bila Si Kecil Mula Bertanya: Bunga dan Burung

Bila Si Kecil Mula Bertanya: Bunga dan Burung

Selain daripada "Bagaimana" dan "Bila", persoalan yang selalu menjadikan para ibu bapa tidak bersedia adalah "'Baby' datang dari mana". Ketahui beberapa cara untuk menerangkannya dalam artikel ini.

headphones
3 min read

Ceritakan tentang seks dengan cara yang sesuai mengikut usia anak anda. Sampaikan maklumat yang sesuai dan mudah difahami mereka

Kita hidup di dunia yang semakin kompleks dan rumit serta mencabar kita setiap hari dengan pelbagai isu yang membimbangkan yang sukar difahami anak-anak dan ternyata sukar untuk kita yang dewasa untuk menerangkannya. Selain daripada "Bagaimana" hingga "Bila", persoalan yang selalu menjadikan para ibu bapa tidak bersedia adalah "'Baby' datang dari mana".

Berikut adalah beberapa idea yang membantu anda untuk bercerita dengan anak tentang hubungan kelamin:

  • Berikan Maklumat Tepat dan Bersesuaian dengan Usia - ceritakan tentang seks dengan cara yang sesuai mengikut usia anak anda. Sampaikan maklumat yang sesuai dan mudah difahami mereka.
  • Mula dari Awal - mendidik anak tentang seks memerlukan pendekatan dengan maklumat yang halus dan berterusan seawal yang mungkin, contohnya apabila mendidik anak kecil anda tentang tubuh badan.
  • Ambil Inisiatif - cari peluang untuk membangkitkan perkara itu. Contohnya, ibu kepada kawan baik anak anda hamil. Anda boleh berkata, "Adik nampak tak perut 'mummy' Nina makin besar? Sebabnya ialah dia ada 'baby' dalam perut dia dan 'baby' tu membesar dalam perut dia. Adik tahu tak macam mana 'baby' yang kecil ada dalam perut dia?", kemudian biarkan perbualan itu berlarutan.
  • Ceritakan Lebih Daripada "Burung dan Bunga" - bincangkan tentang aspek emosi berkenaan hubungan kelamin dengan anak anda agar mereka dimaklumkan secukupnya.
  • Sedari Tahap Keselesaan Anda - mengetahui tahap keselesaan anda adalah penting. Ambil masa untuk membayangkan perbualan pada usia dan tahap kehidupan anak anda yang berlainan.
  • Ceritakan Nilai/Prinsip Anda - beritahu anak anda tentang prinsip anda berkenaan hubungan kelamin. Walaupun mereka mungkin tidak menggunakan nilai-nilai ini apabila mereka matang, sekurang-kurangnya mereka akan sedar mengenainya.
  • Gunakan Situasi Harian - program televisyen biasanya membuka peluang untuk bercerita tentang perhubungan.

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

Rujukan:

  1. https://www.positiveparentingsolutions.com/parenting/tips-for-talking-to-your-kids-about-the-birds-the-bees
  2. https://www.linkedin.com/pulse/how-talk-your-child-were-born-blossom-menezes-cua-cspo-/?trk=read_related_article-card_title

Kandungan yang disyorkan

kemahiran-diri-yang-si-manja-anda-perlukan-untuk-masa-depan

Kemahiran Diri Yang Si Manja Anda Perlukan Untuk Masa Depan

Kemahiran diri menyumbang kepada perkembangan mental. Mempersiapkan anak anda dengan kemahiran-kemahiran diri yang penting akan membantu membuka jalan menuju masa depan yang lebih cerah bagi mereka.

girl

Pernah Dengar Tentang Sphingomyelin? Ianya Bagus Untuk Menyokong Perkembangan Minda Kanak-Kanak!

Kanak-kanak belajar dan berkembang pada kadar yang terpantas dalam beberapa tahun pertama mereka. Sebenarnya, kajian mengatakan bahawa lapan tahun pertama kehidupan seorang kanak-kanak mempunyai impak besar terhadap kesihatan, pembelajaran dan kejayaan hidupnya pada masa hadapan.1

webb

Tip Untuk Ibu: Cara Membina Kemampuan Mental Kanak-Kanak

Adakah kepintaran diwarisi atau dikembangkan? Kajian neurosains baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan daripada kita dilahirkan berpotensi untuk mencapai kemampuan kognitif yang hebat. Genetik memang memainkan peranan, namun sebenarnya persekitaran yang lebih mempengaruhi perkembangan intelektual kanak-kanak.

work-from-home-with-a-young-child-survival-guide

Work From Home With a Young Child Survival Guide

How are you supposed to get anything done with a young one constantly demanding your attention?

brain

Childs Brain Development in an Indoor Environment

Children in this digital era are leading an increasingly sedentary lifestyle

child-thumbnail

Importance of Brain Development When Children Have Growth Concerns

The early years of children’s life are crucial for their health and development.

child-picture

Good Nutrition/Nutrients and Micronutrients for Catch-Up Growth

Malnutrition, especially undernutrition often leads to poor development and growth among children.