Mother with kids

Apa itu minda keusahawanan? Dan mengapa anda perlu memupuknya pada anak anda?

Membuka Minda Keusahawanan: Memperkasakan Potensi Anak Anda untuk Berjaya! Ketahui kuasa transformatif minda keusahawanan dan mengapa ia adalah kemahiran penting untuk diterapkan pada anak anda.

headphones

PLAYING: What is an entrepreneurial mindset? And why you should develop it in your child?

13 min read

Sebab mengapa anda perlu membangunkan minda keusahawanan dalam anak anda

Dunia sentiasa berubah, dan dunia semalam semakin tidak lagi relevan. Ibu bapa segera bertanya, "Apakah maksudnya untuk anak-anak kami? Bagaimana ini akan menjejaskan masa depan mereka? Beberapa jawapannya boleh membuka mata anda.

 

Pakar pendidikan menjangkakan bahawa kebanyakan apa yang pelajari oleh pelajar hari ini akan menjadi lapuk sedekad dari sekarang. Ini bermakna anak-anak kita akan bekerja dalam pekerjaan yang belum diwujudkan, seperti yang dinyatakan oleh Menteri Pendidikan Argentina, Esteban Bullrich: “Seorang kanak-kanak hari ini boleh menjangkakan untuk menukar pekerjaan sekurang-kurangnya tujuh kali sepanjang hayat mereka - dan lima daripada pekerjaan itu belum wujud lagi”.

 

Jadi bagaimana kita memastikan bahawa anak-anak kecil kita dapat berkembang maju dalam dunia masa depan yang kita tahu begitu sedikit? Kita mungkin mahu anak-anak kita mempunyai profesion tradisional yang menguntungkan dan "selamat" dalam undang-undang sebagai contoh, tetapi apa yang boleh kita lakukan apabila beberapa firma undang-undang sudah menggantikan pekerjaan penyelidikan paralegal dan undang-undang dengan kecerdasan buatan?

 

Persoalan besar ialah: Bagaimanakah kita melengkapkan anak-anak kita dengan kemahiran, pengalaman dan pengetahuan yang akan memupuk ciri luar biasa dalam diri mereka dan membantu mereka berjaya pada masa akan datang?

 

Tiada penyelesaian yang mudah. Tetapi cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa adalah jelas. Untuk berjaya dalam persekitaran yang tidak dapat diramalkan dan berdaya saing, anak-anak kita perlu mempunyai pemikiran, kecerdasan, dan pemikiran keusahawanan yang teguh.

 

Apa itu minda keusahawanan?

Mother teaching girl saving

 

Rangkaian bagi Pengajaran Keusahawanan mentakrifkan minda keusahawanan sebagai satu set sikap, kemahiran dan tingkah laku yang pelajar perlukan untuk berjaya dalam akademik, peribadi dan profesional.

 

Ini termasuk:

 

 • Inisiatif dan hala tuju diri
 • Mengambil risiko
 • Fleksibiliti dan kebolehsuaian.
 • Kreativiti dan inovasi
 • Pemikiran kritikal
 • Penyelesaian masalah

 

Memiliki minda keusahawanan adalah kunci dalam usaha seperti memulakan perniagaan, tetapi ia juga penting dalam mengesan peluang yang menguntungkan atau mencipta sesuatu yang baru. Dan ia boleh menjadi jambatan untuk anak anda menimba kemahiran.

 

Minda kanak-kanak seperti span, sentiasa menyerap apa jua di sekelilingnya, dengan mudah, dan berterusan. Tetapi seperti mana-mana tingkah laku yang dipelajari - seperti belajar mengikat tali kasut anda atau membaca perkataan pertama - kanak-kanak masih memerlukan bimbingan daripada ibu bapa mereka untuk mengembangkan minda keusahawanan mereka.

 

Tip keibubapaan untuk membangunkan minda keusahawanan pada kanak-kanak:

Dad teaching kid homework

 

 • Pupuk minda berkembang
 • Pemikiran kita ditakrifkan oleh kepercayaan kita tentang kebolehan dan potensi kita sendiri. Satu bahagian penting dalam membangunkan minda keusahawanan adalah belajar lebih awal bahawa terdapat nilai dalam usaha. Dan mengetahui bahawa, kegigihan dan keazaman memastikan bahawa usaha ini diterapkan secara konsisten.
 • Dalam penyelidikannya di Universiti Stanford, Dr. Carol Dweck mengenal pasti dua jenis minda yang berbeza: minda berkembang dan pemikiran tetap.
 • Minda berkembang berlaku berlaku apabila kita percaya bahawa bakat, kemahiran dan kebolehan kita dapat ditingkatkan, dengan usaha dan strategi yang betul.
 • Mereka yang mempunyai minda berkembang adalah pelajar sepanjang hayat dan melihat kegagalan sebagai peluang untuk berkembang. Mereka akhirnya berusaha lebih keras dan mencapai lebih banyak lagi kejayaan.
 • Manakala, mereka yang mempunyai pemikiran tetap percaya kecerdasan dan kebolehan mereka tidak boleh diubah, tidak kira betapa kuatnya mereka mencuba. Akibatnya, kesilapan dilihat sebagai kegagalan, bukannya peluang untuk berkembang dan belajar.
 • Apatah lagi, apabila kita terperangkap dalam pemikiran yang tetap, kita mungkin takut pada pengalaman baru, mengelakkan risiko, dan cenderung mudah berputus asa.
 • Jadi bagaimana kita boleh mengajar anak-anak kita untuk membangunkan minda berkembang? Cara paling mudah ialah dengan menggunakan kuasa kata-kata. Kata-kata kita mempunyai kuasa untuk membentuk pemikiran dan tingkah laku kita.
 • Sebagai contoh, daripada berkata, “Saya takut saya akan membuat kesilapan,” ajar anak anda untuk berkata, "Apabila saya membuat kesilapan, saya akan belajar daripadanya dan menjadi lebih baik.”
 • Dan daripada "Saya tidak pandai dalam hal ini," ajar mereka untuk berkata, "Saya tidak pandai dalam hal ini, TAPI saya akan belajar.
 • Perhatikan kuasa “TAPI”. Dengan perkataan mudah ini, mana-mana frasa minda tetap boleh diubah menjadi pernyataan harapan. Ini semua tentang MASA DEPAN, dan tidak berputus asa sehingga kita mampu mencapainya.

 

 • Galakkan kebebasan
 • Mengambil inisiatif, mencuba perkara baru dan memiliki keberanian untuk berbuat demikian bermula dengan kebebasan dari awal. Bermula dengan memberi kanak-kanak tugas kecil untuk dilakukan, dan membiarkan mereka membuat keputusan mereka sendiri. Melatih anak anda mengemas meja atau belajar cara berpakaian sendiri boleh memberi kesan yang luar biasa.
 • Tugas dan keputusan kecil ini mengajar mereka tanggungjawab dan akauntabiliti. Lebih penting lagi, ia juga memberi mereka keyakinan terhadap kebolehan mereka sendiri. Apabila kanak-kanak membantu di dalam rumah, mereka belajar bahawa mereka ada peranan; mereka boleh memberi sumbangan. Apabila mereka membuat keputusan sendiri, mereka mendapati mereka mempunyai kuasa untuk membuat perubahan di dunia mereka.
 • Sebagai ibu bapa, kita boleh memupuk kebebasan dalam diri anak-anak kita dari usia muda. Ia mungkin semudah memberi anak anda pilihan jem atau mentega pada roti bakar. Tetapi ingatlah untuk mengehadkan pilihan kepada beberapa pilihan, kerana anak-anak kecil mudah terbawa-bawa. Apabila anak-anak anda semakin meningkat usia, anda boleh mempercayai mereka dengan keputusan yang lebih besar.

 

 • Galakkan kanak-kanak untuk bermain
 • Kanak-kanak belajar dengan baik melalui bermain. Bermain adalah tentang mencipta dan meneroka idea-idea baru - ia adalah intipati sebenar menjadi seorang usahawan.
 •  
 • Apabila kanak-kanak bermain, sama ada bersendirian atau dengan orang lain, mereka sering menghadapi situasi yang mencabar. “Bagaimana nak melengkapkan puzzle ini”? “Mengapa blok ini tidak akan seimbang”? “Bola saya tersangkut di pokok itu. Macam mana saya nak ambil”?
 • Bermain meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk bersedia untuk menghadapi kehidupan.
 • Apabila kanak-kanak bermain dengan rakan sebaya, mereka perlu memikirkan apa yang akan mereka lakukan bersama. Lebih-lebih lagi, mereka perlu menentukan peraturan apa yang harus diikuti dan apa yang berlaku apabila seseorang melanggar peraturan atau tidak bermain secara adil.
 • Oleh itu, permainan sosial memerlukan rundingan, pemantauan dan pelaksanaan, yang semuanya adalah fungsi korteks prefrontal, bahagian otak di mana fungsi eksekutif berada.
 • Menurut Dr. Sergio Pellis, seorang penyelidik di University of Lethbridge di Alberta, Kanada, "Semua keputusan yang dibuat ini melibatkan semua peringkat otak. Pengalaman bermain sosial mempunyai kesan mengubah suai bahagian tertentu korteks frontal.
 • “Hasilnya cukup meyakinkan sekarang menunjukkan bahawa permainan sosial memberikan maklum balas mengenai latihan otak untuk dapat menangani semua jenis situasi yang tidak dijangka.”

 

 • Didik anak-anak anda untuk menjadi pemikir kritikal dan penyelesai masalah
 • Pemikiran kritikal terdiri daripada set kemahiran kognitif yang membolehkan kita menilai secara logik maklumat untuk menentukan sama ada sesuatu yang betul atau salah. Pemikiran kritikal membantu kita membuat keputusan yang baik, memahami akibat tindakan kita dan menyelesaikan masalah.
 •  
 • Jika seorang kanak-kanak boleh menyelesaikan masalah, dia boleh melakukan apa-apa kerja. Kemahiran baru untuk belajar, persekitaran baru untuk menyesuaikan diri, keperluan baru yang mesti dipenuhi - semuanya hanya masalah menunggu untuk diselesaikan.
 • Maklumlah, kanak-kanak kadang-kadang terkandas dan tidak tahu bagaimana menyelesaikan masalah. Kanak-kanak yang tidak mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah boleh mengelak daripada mengambil tindakan apabila menghadapi masalah. Daripada menggunakan tenaga mereka untuk menyelesaikan masalah, mereka sebaliknya boleh mengelakkan masalah tersebut.
 • Bagi membantu kanak-kanak mempelajari kemahiran berfikir secara kritis, adalah idea yang baik untuk membiarkan anak-anak anda menyelesaikan masalah sendiri. Peluang untuk memikirkan penyelesaian mereka sendiri adalah penting untuk mempelajari kemahiran menyelesaikan masalah.
 • Penyelesaian masalah melibatkan lima langkah utama:
  1. Mengenal pasti masalah
  2. Menjana idea dan sumbang saran untuk penyelesaian
  3. Menilai idea
  4. Memutuskan penyelesaian dan mencubanya
  5. Memeriksa sama ada penyelesaian itu berfungsi
 • Untuk memulakan penyelesaian masalah anak anda secara sendiri, anda boleh meminta anak anda untuk membantu anda menyusun semula biliknya. Tarik perhatian anak anda kepada masalah apabila ia timbul dan berikan peluang untuk memikirkan penyelesaian.
 • Tanya "Patutkah kita menyusun buku anda dalam tindanan menegak atau baris mendatar?" atau "Bagaimana kita boleh mengasingkan barangan yang tidak perlu darai kotak mainan kamu?"
 • Bincangkan kebaikan dan keburukan semua idea, dan dapatkan persetujuan mengenai penyelesaian mana yang harus dicuba.

 

 • Galakkan rasa ingin tahu
 • Rasa ingin tahu adalah salah satu ciri yang paling penting yang boleh dimiliki seorang usahawan. Inilah yang mendorong kita untuk mempelajari perkara-perkara baru dan memperoleh pengetahuan dan kemahiran baru.
 • Fikiran yang ingin tahu akan selalu bertanya, dan tidak akan berhenti selagi belum mendapat jawapannya. Orang yang ingin tahu juga tidak berpuas hati dengan satu jawapan, mencari pelbagai pendekatan untuk menyelesaikan masalah.
 • Apabila rasa ingin tahu semula jadi kanak-kanak dipupuk oleh ibu bapa, dia akan belajar untuk mencabar bagaimana perkara-perkara telah dilakukan pada masa lalu, dan menguji cara baru yang lebih cekap.
 • Anda boleh memupuk rasa ingin tahu anak anda dengan menggalakkan dia bertanya soalan dan memberinya peluang untuk meneroka.
 • Beri anak anda kebebasan untuk bertanya, "bagaimana", "apa", "siapa", "di mana", "bila", dan "mengapa". Yang paling penting, biarkan mereka bertanya ”
 • Bagi menggalakkan anak anda menjadi pemikir kritikal, jangan hanya memberikan jawapan. Anda juga harus bertanya soalan kepada anak anda sebagai balasan.
 • Biarkan anak anda berfikiran jauh dengan bertanya soalan seperti, “Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini?” atau “Bolehkah memberikan saya contoh?”
 • Membaca adalah aktiviti yang hebat untuk menggalakkan rasa ingin tahu pada kanak-kanak. Minta anak anda meneka kisah buku dari tajuk dan ilustrasi pada kulit muka depan. Atau apabila anda selesai membaca buku bersama-sama, galakkan anak anda untuk berfikir tentang apa yang mungkin berlaku seterusnya jika cerita diteruskan.

 

 • Bantu kanak-kanak belajar daripada kegagalan
 • Jika seorang kanak-kanak takut terhadap kegagalan, dia tidak boleh mencuba apa-apa yang baru sama sekali. Ketakutan ini diburukkan lagi jika anda menghukum anak anda dengan teruk apabila dia melakukan kesilapan.
 • Daripada mendidik dengan disiplin yang keras, galakkan anak anda untuk berfikir tentang apa yang dia boleh lakukan secara berbeza pada masa akan datang. Bantu anak anda mencari "lain kali kamu boleh" jika dia melakukan kesilapan. Ia memberi harapan, dan jaminan bahawa walaupun kesilapan berlaku, mereka boleh belajar daripada pengalaman.
 • Apabila anak pintar anda tahu bahawa tidak mengapa gagal dan ada penyelesaian kepada kesilapan, dia akan mempunyai daya tahan untuk 'Cuba, gagal, cuba lagi' sehingga dia mencapai kejayaan.
 • Seorang futuris dan ahli falsafah Alvin Toffler pernah menulis, “Orang buta huruf abad ke-21 tidak akan menjadi orang yang tidak dapat membaca dan menulis, tetapi mereka yang tidak dapat belajar, tidak belajar, dan belajar semula.”
 • Akhirnya, sokongan anda memainkan peranan penting dalam kejayaan anak anda. Keibubapaan anda bukan sahaja dapat memberi mereka alat yang mereka perlukan dalam kehidupan awal mereka, tetapi pemakanan yang anda berikan mendorong pertumbuhan fizikal dan perkembangan kognitif mereka. Berikan mereka dengan pemakanan yang betul, lengkapkan mereka dengan sikap yang betul, dan didik mereka pembelajaran yang betul untuk memperkasakan anak ciri keusahawanan yang luar biasa.