Caffeine tracker

Penjejak Kafein

Kebanyakan pakar bersetuju bahawa pengambilan kafein adalah selamat semasa hamil jika dihadkan kepada 200 mg atau kurang sehari. Ini bermakna anda perlu memantau berapa banyak kopi atau teh yang anda minum, termasuk minuman ringan dan coklat yang juga merupakan sumber kafein. Gunakan Pengesan Kafein kami di sini untuk mengetahui jumlah sebenar kafein yang anda ambil supaya tidak melebihi had harian anda.

EFSA (2015) Pendapat Saintifik Mengenai Keselamatan Kafein, Jurnal EFSA, 13(5):4102

Set semula
Kopi
Sederhana (Kopi Segera)
(1 sudu kecil), 70mg
Tambah
Tanpa kafein (Kopi Segera)
(1 sudu kecil), 2mg
Tambah
Kopi Segera (Kopi Segera)
(1 pek), 115mg
Tambah
Dibancuh (Kopi)
(1 cawan), 130mg
Tambah
Cappucino (Kopi)
(1 cawan), 80mg
Tambah
Decappucino (Kopi)
(1 cawan), 5mg
Tambah
Espresso (Kopi)
(1 cawan), 80mg
Tambah
Kopi Ais (Kopi)
(1 cawan), 80mg
Tambah
Latte (Kopi)
(1 cawan), 80mg
Tambah
Mocha (Kopi)
(1 cawan), 90mg
Tambah
Minuman Coklat Panas (Kopi)
(1 cawan), 10mg
Tambah
Sejuk (Kopi Botol)
(1 botol), 85mg
Tambah
Teh
Kekuatan Sederhana (Teh)
(1 cawan), 40mg
Tambah
Perisa Lemon, 1 sudu kecil (Teh)
(1 cawan), 25mg
Tambah
Teh Tanpa Kafein (Kaffree) (Teh)
(1 cawan), 1mg
Tambah
Teh Ais (Teh)
(1 glass), 20mg
Tambah
Minuman Berkarbonat
Coca-Cola (Minuman Berkarbonat)
(350 ml), 30mg
Tambah
Diet Coke (Minuman Berkarbonat)
(350 ml), 40mg
Tambah
Pepsi (Minuman Berkarbonat)
(350 ml), 32mg
Tambah
Diet Pepsi (Minuman Berkarbonat)
(350 ml), 30mg
Tambah
Tiada Kafein (Minuman Berkarbonat)
(), 0mg
Tambah
Coklat
Coklat Susu (Coklat)
(57 g), 20mg
Tambah
Coklat Hitam (Coklat)
(57 g), 35mg
Tambah
Cip Coklat (Coklat)
(1/4 cawan), 15mg
Tambah
Bar Bergula-gula (Coklat)
(43 g), 10mg
Tambah
Coklat Tanpa Gula (Coklat)
(1 sudu besar), 12mg
Tambah
Minuman Coklat Panas (Coklat)
(28 g pek), 5mg
Tambah
Susu Coklat (Coklat)
(1 cawan), 8mg
Tambah
Kek Coklat (Coklat)
(1 keping), 10mg
Tambah
Kuih Coklat Cip (Coklat)
(28 g), 40mg
Tambah
Pembekuan Coklat (Coklat)
(1 hidangan), 5mg
Tambah
Aiskrim Coklat (Coklat)
(1/2 cawan), 2mg
Tambah
Puding Coklat (Coklat)
(1/2 cawan), 5mg
Tambah
Sirap Coklat (Coklat)
(2 sudu besar), 6mg
Tambah
Jumlah:
0 mg

Kongsikan

Pemahaman Kafein

  • Asas Kafein: Halaman ini bermula dengan menjelaskan apa itu kafein. Ia adalah sejenis bahan perangsang semulajadi yang terdapat dalam pelbagai makanan dan minuman, termasuk kopi, teh, coklat, dan beberapa minuman ringan. Kafein memberikan peningkatan sementara tenaga dan kecerdasan. 
  • Pengambilan Global: Kafein dikonsumsi secara meluas di seluruh dunia, tetapi kesan-kesannya boleh berbeza dari individu ke individu.

Kafein dan Kehamilan

  • Perubahan Metabolisme: Semasa kehamilan, tubuh seorang wanita memproses kafein dengan cara yang berbeza. Ia mengambil masa lebih lama untuk mengeluarkan kafein, dan ia merentasi plasenta, berpotensi mempengaruhi janin yang sedang berkembang. 
  • Had Selamat: American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) mengesyorkan agar wanita hamil membatasi pengambilan kafein mereka kepada 200 mg sehari. Ini kira-kira setara dengan satu cawan kopi 12 auns. 
  • Faktor Risiko: Walaupun pengambilan kafein sederhana secara amnya dianggap selamat, pengambilan yang lebih tinggi mungkin berkaitan dengan peningkatan risiko keguguran dan berat badan bayi yang rendah. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya risiko-risiko ini.

Manfaat dan Risiko

  • Manfaat Berpotensi: Kafein dapat meningkatkan tahap tenaga, tumpuan, dan juga membantu mengurangkan sakit kepala. Beberapa minuman berkafein, seperti teh hijau, juga menawarkan antioksidan yang melindungi sel-sel dan mengurangkan keradangan. 
  • Risiko Berpotensi: Halaman ini menekankan bahawa pengambilan kafein yang berlebihan semasa kehamilan boleh mempunyai kesan negatif. Ia menekankan keperluan untuk mencapai keseimbangan antara menikmati manfaat-manfaat tersebut dan meminimumkan risiko-risiko yang mungkin timbul.

Panduan Praktikal

  • Kandungan Pendidikan: Halaman ini memberikan pendidikan kepada wanita hamil mengenai kesan kafein terhadap tubuh mereka dan kehamilan yang sedang berkembang. Ia mendorong pembuatan keputusan yang berinformasi. 
  • Tip Praktikal: Ibu yang sedang hamil menerima nasihat praktikal mengenai pengurusan pengambilan kafein. Sama ada melacak pengambilan harian atau memilih alternatif yang tidak berkafein, ini memberi kekuatan kepada wanita untuk membuat pilihan yang berkesedaran.

 

Halaman ini adalah panduan yang boleh dipercayai bagi ibu yang sedang hamil. Ia mengakui kepelbagaian pengambilan kafein, memberikan garis panduan keselamatan, dan memastikan bahawa wanita dapat menikmati minuman berkafein kegemaran mereka sambil menjaga kehamilan mereka. Terokai laman Wyeth Nutrition untuk mengetahui lebih lanjut dan membuat keputusan yang berinformasi untuk perjalanan kehamilan yang sihat. ☕🤰🌿