145391201_xl

Didik Si Manja anda dengan perkara ini apabila berada di rumah. Dia Seronok, Membesar Pun Jadi Bijak!

Jika sentiasa berada dalam rumah pada setiap masa dan tidak dibenarkan keluar, ia boleh menyebabkan anak-anak anda untuk merasa tertekan. Mereka juga boleh menjadi bosan dan resah kerana aktiviti serta pergerakan yang terbatas. Maka, adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai ibubapa untuk memberikan yang terbaik untuk mereka.

 

Untuk mewujudkan suasana yang menyeronokkan, para ibu dan ayah perlu menjadi lebih kreatif untuk mencipta aktiviti yang menarik. Penuhi masa mereka dengan pelbagai aktiviti yang menarik untuk mengelakkan anak dari merasa bosan.

 

Selain mengajar anak-anak tentang akademik, mereka juga perlu didedahkan dengan ilmu kemahiran kendiri. Dengan cara ini, anak-anak dapat belajar untuk menjadi lebih berdikari dan berdisiplin.

headphones

PLAYING: Didik Si Manja dengan perkara ini apabila berada di rumah.

4 min read

Bila Nak Mula Didik Anak Anda?

Sebenarnya, dari usia muda lagi anak anda sudah bersedia untuk mempelajari semua kemahiran ini, tetapi sebagai ibubapa, kita perlu bijak dalam merencanakan aktiviti yang bersesuaian dengan usia mereka.

Oleh itu, kemahiran hidup ini perlu bermula dari awal. Didik mereka dengan perkara yang asas dahulu seperti mengemas katil, membantu ibu untuk membasuh pakaian kotor, mengangkat pinggan kotor dan letakkan ke dalam sinki, serta banyak lagi kegiatan harian.

Banyak aktiviti yang dapat dilakukan bersama dengan anak-anak bagi memupuk kemahiran kendiri mereka. Sebagai contoh, aktiviti seperti mengemas rumah. Ibubapa boleh meminta anak untuk menyusun barang-barang yang bersepah atau menyapu sampah. Berikan anak anda kain yang basah untuk mengelap meja atau permukaan lain. Selain daripada itu, anda juga boleh menjadi kreatif dengan permainan seperti meminta anak anda untuk mengasingkan pakaian putih dengan yang berwarna. Pastikan kesemua anak anda terlibat dalam aktiviti supaya mereka akan lebih bersemangat untuk melakukannya. Seronok kan? Dengan cara ini anak akan merasa teruja dan tidak merasa terpaksa untuk membuat kerja rumah.

Bukan itu sahaja, ketika memasak di dapur, anda boleh berikan tugasan ringkas kepada anak-anak. Sebagai contoh, mereka boleh bantu untuk membersihkan sayur atau membancuh adunan kek. Ini boleh membuatkan anak merasa lebih teruja kerana diberikan tanggung jawab serta kepercayaan untuk melaksanakan sesuatu tugasan. Selain melatih kemahiran kendiri mereka, aktiviti sebegini dapat meningkatkan keyakinan diri anak anda. Bagusnya!

 

123140773_xl

 

‘Rahsia’ menambah keseronokan anak anda.

 

42777313_xl

 

Adakah anda inginkan anak-anak untuk menjadi lebih teruja? Pastikan mereka mendapat nutrisi dan khasiat yang secukupnya melalui pemakanan yang seimbang. S-26 PROGRESS dan S-26 PROMISE dengan Nutrissentials adalah susu tepung rumusan untuk kanak-kanak 1 tahun dan ke atas, yang mengandungi kombinasi nutrien penting seperti Lutein, AA dan DHA untuk membantu perkembangan menyeluruh anak anda. Apabila anak anda seronok belajar, mereka bijak membesar!

Produk susu tepung rumusan ini telah diformulasikan dengan:

  • AA, DHA & Kolina yang membantu menyokong pembelajaran
  • Lutein untuk menapis cahaya biru dan memelihara mata
  • Oligofruktosa, serabut diet terlarut yang membantu menyokong penghadaman
  • Nutrien penting termasuk Kalsium, Vitamin D, Zat besi dan Zink
  • Tanpa sukrosa

 

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

s26-progress_3

S-26® PROGRESS®

s26-promise_4

S-26® PROMISE®

Recommended content

13-fun-and-effective-goal-setting-activities-for-kids-to-sharpen-their-learning-abilities

13 Fun and Effective Goal Setting Activities for Kids to Sharpen their Learning Abilities

Your child’s ability to set and achieve goals will determine their learning experience in school. Teaching your child effective goal setting activities will help them perform better amongst their peers because they are capable of prioritizing important tasks.

11-unexpected-ways-your-child-learn-from-being-outdoors

11 Unexpected Ways Your Child Learn from Being Outdoors

Outdoor learning can be simply defined as experiential learning in, for, or about the outdoors. The philosophies and theories about outdoor education tends to emphasize the effect of natural environments on human beings, the educative role of stress and challenge, and experiential learning.

the-importance-of-quality-time-in-parenting-and-how-to-create-it

The Importance of Quality Time in Parenting and How to Create it

Spending quality time with children can be essential to their emotional growth as it is also one of the five love languages. Creating a healthy and balanced emotional attachment with your child will determine how they are able to form relationships as an adult.

kemahiran-diri-yang-si-manja-anda-perlukan-untuk-masa-depan

Kemahiran Diri Yang Si Manja Anda Perlukan Untuk Masa Depan

Kemahiran diri menyumbang kepada perkembangan mental. Mempersiapkan anak anda dengan kemahiran-kemahiran diri yang penting akan membantu membuka jalan menuju masa depan yang lebih cerah bagi mereka.

girl

Pernah Dengar Tentang Sphingomyelin? Ianya Bagus Untuk Menyokong Perkembangan Minda Kanak-Kanak!

Kanak-kanak belajar dan berkembang pada kadar yang terpantas dalam beberapa tahun pertama mereka. Sebenarnya, kajian mengatakan bahawa lapan tahun pertama kehidupan seorang kanak-kanak mempunyai impak besar terhadap kesihatan, pembelajaran dan kejayaan hidupnya pada masa hadapan.1

webb

Tip Untuk Ibu: Cara Membina Kemampuan Mental Kanak-Kanak

Adakah kepintaran diwarisi atau dikembangkan? Kajian neurosains baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan daripada kita dilahirkan berpotensi untuk mencapai kemampuan kognitif yang hebat. Genetik memang memainkan peranan, namun sebenarnya persekitaran yang lebih mempengaruhi perkembangan intelektual kanak-kanak.

what-postpartum-fathers-should-know

What Postpartum Fathers Should Know

Now that the new addition to the family is here, things can get a little different from the life you’re used to.